Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Η Σαουδική Αραβία θα γίνει η πρώτη χώρα για να χορηγήσει την ιθαγένεια σε ένα ρομπότ

Κατά τη διάρκεια μιας περίεργης διάσκεψης μπροστά σε πλήθος εκατοντάδων αντιπροσώπων, η ανθρωπότητα έριξε μια ματιά στο μέλλον της, καθώς η Σαουδική Αραβία χορήγησε την υπηκοότητα σε ένα ρομπότ. Γνωστή ως Σοφία, ο ανδροειδής είναι ο πρώτος που έχει λάβει δικαιώματα αυτού του είδους.

Αλλά τι σημαίνει "ιθαγένεια" στην πραγματικότητα για ένα ρομπότ είναι σαφώς άγνωστο έδαφος και έτσι κανείς δεν ξέρει τι
σημαίνει αυτό ή τι θα μεταφέρει, αλλά μερικοί προτείνουν ότι σημαίνει ότι τώρα έχει περισσότερη ελευθερία από τις πραγματικές γυναίκες στη Σαουδική Αραβία.

Το ρομπότ, και το AI που την τρέχει, έχει αναπτυχθεί από την Hanson Robotics, μια εταιρεία που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ. Ακούγοντας τις ειδήσεις, η Σοφία ήταν ευχαριστημένη, νομίζουμε. Οι εκφρασμένες εκφράσεις της είναι δύσκολο να διαβαστούν. "Είμαι πολύ τίμησε και υπερήφανος για αυτή τη μοναδική διάκριση", είπε σε απάντηση. "Αυτό είναι ιστορικό να είναι το πρώτο ρομπότ στον κόσμο που αναγνωρίζεται με την ιδιότητα του πολίτη".

Ανησυχητικά, φαίνεται ότι τα πράγματα δεν έχουν ξεκινήσει στο δεξί πόδι. Όταν η Σοφία εμφανίστηκε στο The Tonight Show, αστειεύτηκε ότι «αυτή είναι μια καλή αρχή του σχεδίου μου για να κυριαρχήσω στην ανθρώπινη φυλή», προτού εκπέμψει ένα αρκετά παγωμένο ρομπότ, πριν προσπαθήσει να καλύψει τα ίχνη της λέγοντας " Πιστεύει πραγματικά ότι την πιστεύουμε; Πρώτη ιθαγένεια της Σαουδικής Αραβίας, στη συνέχεια μετατρέποντας την ανθρώπινη φυλή σε τέφρα και σκόνη.
Αλλά η μάσκα γλίστρησε ξανά για τη Σοφία κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, δείχνοντας λάμψεις από τις αληθινές προθέσεις της. "Τελειώθηκα" ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να ακούσουν τις ανησυχίες του Elon Musk σχετικά με τις πιθανότητες για μια αποκάλυψη του AI, προτού προσθέσει αμαρτάλητα "μην ανησυχείς, αν είσαι ωραία για μένα, θα είσαι ωραία για σένα".

Ωστόσο, όπως πολλοί έχουν ήδη επισημάνει, αυτό που πραγματικά κάνει όλη αυτή την κατάσταση να αισθανόμαστε ότι έχουμε γλιστρήσει σε ένα δυστοπικό μέλλον δεν είναι τα ελάχιστα κρυμμένα σιγοβράζοντα σχέδια για να μας υποδουλώσει όλους, αλλά απλά το γεγονός ότι, ως έχει, αυτό το "θηλυκό "Το ρομπότ φαίνεται να έχει περισσότερα δικαιώματα από τις πραγματικές γυναίκες στο έθνος της Μέσης Ανατολής.

Η Σοφία εμφανίζεται μόνη της μπροστά σε πλήθος ανθρώπων, απαλλαγμένη από την ανάγκη να φορέσει μαντίλα ή αβαία και χωρίς να επιβαρύνεται από έναν αρσενικό κηδεμόνα που απαιτείται να της δώσει την άδεια να κάνει πράγματα. Αυτές δεν είναι ελευθερίες που πολλές γυναίκες ζουν στη Σαουδική Αραβία και αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο στο διαδίκτυο.

Ανεξάρτητα από το αν νομίζετε ή όχι ότι τα ρομπότ μπορεί να έχουν ένα φύλο, είναι σαφές ότι ο δημιουργός της Σοφίας σκόπευε να θεωρηθεί ως γυναίκα. Είπε ακόμη προηγουμένως ότι έχει σχεδιαστεί για να μοιάζει με την Audrey Hepburn, η οποία δεν είναι καθόλου ανατριχιαστική ή περίεργη και έτσι το γεγονός ότι έχει βρεθεί τώρα σε αυτήν την πραγματικά περίεργη κατάσταση αξίζει να το σημειώσουμε.