Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Χρήστος Παπαδημητρίου

Χρήστος Παπαδημητρίου
Ο Χρήστος Παπαδημητρίου είναι καθηγητής στο τμήμα «Επιστήμης Υπολογιστών» του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϋ στην Καλιφόρνιατων ΗΠΑ από το 1996.
Γεννήθηκε στην Αθήνα , σπούδασε μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από όπου αποφοίτησε το 1972. Μετά τη στρατιωτική του θητεία, προχώρησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον (ΗΠΑ, 1974) από όπου πήρε και το διδακτορικό δίπλωμά του πάνω στην ηλεκτρολογία και την πληροφορική το 1976.
Από το 1976 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ενώ έχει επίσης διδάξει στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και στο Πανεπιστήμιο Σαν Ντιέγκο. Είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ και ένας από τους συγγραφείς του κόμικ Logicomix (2006).


Ο Παπαδημητρίου είναι πολύ γνωστός για τα διδακτικά εγχειρίδια που έχει συγγράψει ενώ το 2002 τιμήθηκε με Βραβείο Κνουθ. Το 2012 εκδόθηκαν από τις Εκδόσεις Πατάκη τρία μυθιστορήματά του με θέμα την Ανεξαρτησία.
Στα 32 χρόνια της πλούσιας ακαδημαϊκής καριέρας του, ο Χρήστος Παπαδημητρίου έχει διδάξει μια πληθώρα μαθημάτων, σε προπτυχιακό και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, σε μια ευρεία γκάμα αντικειμένων από την Επιστήμη Υπολογιστών όπως : Αλγόριθμοι και Πολυπλοκότητα, Θεωρία Υπολογισμού, Θεωρία Πολυπλοκότητας, Προγραμματισμός, Γλώσσες Προγραμματισμού, Δομές Δεδομένων, Μεταγλωττιστές, Λειτουργικά Συστήματα, Βάσεις Δεδομένων, Τεχνητή Νοημοσύνη, Τεχνολογία Λογισμικού, Επιχειρησιακή Έρευνα, Συνδυαστική, Συνδυαστικοί Αλγόριθμοι, Συνδυαστική Βελτιστοποίηση αλλά και Αλγοριθμική Θεωρία Παιγνίων, Διαδίκτυο και Διαβάζοντας τους Κλασικούς.
Μερικά από αυτά τα μαθήματα εισήχθησαν και διδάχτηκαν για πρώτη φορά από τον ίδιο στον ευρύτερο ελληνικό χώρο το 1982, τότε ως μαθήματα περιορισμένης επιλογής στο Πρόγραμμα Σπουδών της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσoβίου Πολυτεχνείου.