Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Το Linux τρέχει τώρα σε όλους τους κορυφαίους 500 υπερυπολογιστές

Supercomputers love LinuxΤο Linux μπορεί να αγωνίζεται για ένα αξιοπρεπές μερίδιο αγοράς στα desktop, αλλά σίγουρα κυβερνά τον κόσμο των υπερυπολογιστών. 
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση από το Top 500,
το Linux τρέχει τώρα σε όλους τους ταχύτερους 500 υπερυπολογιστές στον κόσμο. Ο προηγούμενος αριθμός ήταν 498, καθώς οι υπόλοιποι δύο υπερυπολογιστές έτρεξαν το Unix.

Το Top500 είναι ένα ανεξάρτητο έργο που ξεκίνησε το 1993 για να συγκρίνει υπερυπολογιστές. Δημοσιεύει τις λεπτομέρειες για τους κορυφαίους 500 ταχύτερους υπερυπολογιστές τους γνωστούς, δύο φορές το χρόνο. Μπορείτε να μεταβείτε στον ιστότοπο και να φιλτράρετε τη λίστα βάσει διαφόρων κριτηρίων όπως χώρα, τύπος λειτουργικού συστήματος, προμηθευτές κ.λπ.

Μην ανησυχείτε. Θα αναφέρω μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα γεγονότα από την παρούσα έκθεση.


Μερικά ενδιαφέροντα γεγονότα για τους 500 κορυφαίους υπερυπολογιστές
Top 10 fastest supercomputers
Οι 10 γρηγορότεροι το 2017


       1.   Η Κίνα έχει ακόμα τον ταχύτερο υπερυπολογιστή στον κόσμο. Το Sunway TaihuLight, που αναπτύχθηκε από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας της Parallel Computer Engineering & Technology (NRCPC) της Κίνας, διατηρεί αυτή τη θέση για τα τελευταία δύο χρόνια.
Η Κίνα έχει επίσης τον μεγαλύτερο αριθμό υπερυπολογιστών, καθώς κατέχει 202 από τους 500 κορυφαίους υπερυπολογιστές. Οι ΗΠΑ πέφτουν στη δεύτερη θέση με 143 συμμετοχές στην κορυφή των 500.
     2.   Η Ιαπωνία είναι στην τρίτη θέση με 35, ακολουθούμενη από τη Γερμανία με 20, τη Γαλλία με 18 και τη Μεγάλη Βρετανία με 15. Η Ινδία και η Σαουδική Αραβία έχουν 4, ενώ η Ρωσία έχει 3 υπερυπολογιστές.
    3.   Από τους κορυφαίους 10 ταχύτερους υπερυπολογιστές, οι ΗΠΑ έχουν 5, την Ιαπωνία και την Κίνα έχουν 2 το καθένα, ενώ η Ελβετία έχει 1. Οι 2 πρώτες θέσεις κατέχονται από υπερυπολογιστές από την Κίνα.

Υπήρξε μια εποχή που το Unix ήταν το πιο χρησιμοποιημένο λειτουργικό σύστημα σε υπερυπολογιστές. Μέχρι τα μέσα του 2000 το Linux ξεκίνησε να ξεπερνά το Unix.

Ο κύριος λόγος για αυτήν την ανάπτυξη είναι ότι το Linux είναι ελεύθερο και ευκολότερο να προσαρμόζεται. Οι υπερυπολογιστές είναι συσκευές που έχουν κατασκευαστεί για συγκεκριμένους σκοπούς. Αυτό απαιτεί ένα λειτουργικό σύστημα προσαρμοσμένο στις συγκεκριμένες ανάγκες.

Το Unix, είναι ένα κλειστό σύστημα πηγής και λειτουργικότητας, είναι μια ακριβή συμφωνία όταν πρόκειται για προσαρμογή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Linux κερδίζει το πάνω χέρι εδώ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο με το Reddit, το Facebook, το Twitter και άλλα κανάλια κοινωνικών μέσων. Είναι ένα επίτευγμα για το Linux και έπρεπε να επιδείξουμε.

ΠΗΓΗ: itsfoss.com